Kategoriler

IoT (Internet of Things / Nesnelerin İnterneti) Nedir?

Son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkar oldu bu IoT (Internet of Things / Nesnelerin İnterneti) muhabbeti. Biz de bir iki haberimizde bahsettik kendisinden. Peki nedir bu IoT; Internet of Things ya da Nesnelerin İnterneti?

Özetle şu: Hiç akla gelmeyecek nesne ve eşyaların, internete bağlanarak veri alışverişi yapması ve cloud üzerinden hem bizimle; hem de birbirleriyle iletişim içerisinde olması. Tabi bu iletişim ağından en çok faydalanan yine bizler olacağız. Hiç şikâyetimiz yok açıkçası. (:

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde iyice yaygınlaşması beklenen IoT fikrinin ilk ortaya atılması, aslında oldukça eskiye dayanıyor. Tabi çok da eski değil; 1999 ama yine de üzerinden 15 sene geçmiş, dile kolay… Peki IoT’yi bir örnekle en iyi nasıl açıklayabiliriz?

Diyelim ki evinizdeki buzdolabı, internete bağlanabilen bir IoT cihazı (bu tabir de ne kadar doğru oldu bilmiyorum da -Mert). Bu dolap –ya da şöyle diyeyim– geleceğin dolabı, yumurta rafında kaç yumurta kaldığını sensörleriyle tespit ederek bize bildirebilecek. Biz de mesela dolaba “Yumurta sayısı 5’in altına inerse bana haber ver” diyebileceğiz. Bu çok basit bir örnek elbette; ancak işleyişin nasıl olduğu konusunda da iyi bir fikir verdiğini söyleyebiliriz.

2020’ye kadar, 20 milyar nesnenin internete bağlanması bekleniyor imiş. Bunların arasında sağlık cihazları, evler, otomobiller, güvenlik sistemleri vs. pek çok şey olacak. “E bunların çoğu zaten internete bağlı?” diyebilirsiniz de, öyle değil. Mesela evinizle arabanızın iletişim hâlinde olduğunu düşünün. Siz parmağınızı bile oynatmazken evinize 500m mesafe kala su ısıtıcının çalıştığını, fırındaki pizzanın ısınmaya başladığını; evinize çok yaklaştığınızda garaj kapınızın kendiliğinden açıldığını vb. düşünün (bu son dediğim M2M’ye (Machine 2 Machine / Makineden Makineye İletişim) de girebilir aslında -Mert). Şimdi işi biraz daha büyütüp tüm şehrin, her bileşeniyle bu şekilde işlediğini hayal edin! (Tüm bunlar, 1 dakika içerisinde benim uydurduğum şeyler. Daha neler neler olabileceğini bir düşünün… -Mert)

Tabi işin bu boyutlara ulaşması için henüz çok erken. Ancak bir gün bu olacak. Olmaması için hiçbir sebep yok.

Görüntülenmeler:
100
İlgili Kategoriler
Donanım · Sözlük
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com