Radyo özellikli telefonlarda genelde “RDS destekli” gibisinden bir ibare görebilirsiniz. Bugünkü sözlük konumuzda, RDS Nedir?’nin ne olduğunu irdeliyoruz.
RDS, Radio Data System’in (Radyo Veri Sistemi) kısaltılmasıdır. Radyo sinyalleri kullanılarak sayısal (yani dijital) veri aktarımı sağlar. 57kHz frekansına modüle edilmiş sayısal veriler, analog radyo sinyalleriyle birleştirilir ve vericiden yayınlanır. Tanım bu, şimdi gelelim en temel hâliyle RDS’nin ne olduğuna.
Otomobilinizde, cep telefonunuzda, müzik setinizde vesaire radyo dinlerken; parça adı, radyo istasyonunun ismi veya internet sitesi gibi bilgi metinlerinin ekranda aktığını görebilirsiniz. İşte bunun gerçekleşmesi, RDS sayesindedir. Sözkonusu metinler de, 64 karakterle sınırlıdır.
Bunun haricinde RDS, özellikle uzun yolculuklarda şoförü bilgilendirme amaçlı da radyo istasyonları tarafından kullanılabilir; yol bilgisi veyahut yol üzerinde gerçekleşen bir kaza, “Trafik Anonsları” ile sürücülere aktarılabilir. RDS’nin diğer artıları arasında da radyo saatini otomatik olarak ayarlamasını, aynı istasyon için bulunan birden fazla frekanstan en iyisini seçmesini ve RDS’li radyoların, otomatik aramalarda ilk olarak kaydedilmelerini sayabiliriz (bu sonuncusu daha çok radyo istasyonları için artı gerçi).