Uzunca bir aradan sonra yeni bir sözlük girisiyle karşınızdayız arkadaşlar. Pek çoğunuzun bildiği, kiminizin belki hiç duymadığı bir tabirle geldik bu sefer: UPS.
UPS, İngilizce “Uninterruptible Power Supply” ya da “Uninterruptible Power Source” olan bu cihaz (Türkçesi: Kesintisiz Güç Kaynağı), beklenmedik elektrik kesintilerinde veri kaybını ortadan kaldırmak için tercih edilen bir –adı üstünde– güç kaynağıdır. Bilgisayarlarımız içerisinde kullandığımız güç kaynağımız PSU ile karıştırılmaması gerekir.
Normal bir tüketici UPS’i, surge protector (bilgisayarı şebekedeki dalgalanmadan koruyan cihaz) içeren devasa pillerdir aslında. Bir tür motorsuz jeneratör de diyebiliriz kısacası. Ancak bu ürünler, saatler boyu kullanım süresi sunmaz; ortalama minimum 5, maksimum da 15 dakikalık bir süre sunar. Ancak bu süre, o esnada açık olan her şeyin yedeklenebilmesini sağlar.
Eğer bir UPS satın alacaksanız, en çok dikkat etmeniz gereken şey şu: Bu ürünlerin sunduğu güç beslemesi, tahmin edebileceğiniz üzere farklı kapasitelerde. O nedenle bu ürünleri alırken, bilgisayarınızın ne kadar güç tükettiğini bilmeniz ve seçiminizi ona göre yapmanız gerekiyor. Bunun için de “VA” değerine bakmalısınız. Size ufak bir tüyo: Hepimizin çok daha yakın olduğu “Watt” değeri, “VA” değerinin yaklaşık %60’ı kadardır. Yani 1000VA’lık bir UPS, bilgisayarınıza maksimum 600W güç sunabilir.
UPS alacak olanlara duyuralım.
Not: Bir de kargo şubesi olan UPS var ama onun konumuzla pek bir alakası yok. Yanlış olmasın.
*Kullandığımız görsellerdeki ürün için tıklayın.