Diğer pek çok aygıtta olduğu gibi, kablosuz aygıtlarda da güvenlik oldukça önemlidir. Bu güvenliği sağlamanın da pek çok yolu vardır. İşte bu yollardan biri ve belki de en kolayı WPS’tir; ya da diğer adıyla WiFi Protected Setup.
WiFi Alliance’ın geliştirdiği ve 2006 senesinde bizlerle buluşan WPS, ağda güvenliği sağlama konusunda fazla bilgisi olmayan; ya da bu konunun dataylarına inmeden kolaylıkla halletmek isteyenler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Ancak bir yandan da, brute-force saldırılarına karşı zayıflığı ve geçen günkü haberimizde belirttiğimiz gibi açıklarıyla çok da tercih edilmemesi gereken bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
WPS’in en çok kullanılan iki bağlantı yöntemi vardır: PIN ile ya da tuş ile bağlantı. PIN ile bağlantıda, WPS destekli hedef cihazın (erişim noktası) PIN’i, yazılım vasıtasıyla ya da direkt olarak cihaz üzerindeki etiketten okunur ve kablosuz istemcideki ilgili yere girilir.
Tuşlu bağlantılarda ise, bağlanılması hedeflenen cihazın üzerindeki (ya da yazılımındaki) WPS tuşuna basarız. Daha sonra da, bağlamak istediğimiz cihazda WPS ile ağa bağlanacağımızı belirteceğiz ve iki cihaz arasında bağlantı kurulmuş olacak. Bu kadar basit.
Bunun haricinde, USB bellek kullanarak yahut kablosuz istemcinin erişim noktasının yakınına getirilmesiyle de WPS gerçekleştirilebiliyor. Ancak bu son iki yöntemin varla yok arasında yer aldığını belirtmeliyim. Aklınızda bulunsun kâfi.