Nokia’nın bu ay sonunda 999TL’ye piyasaya çıkacağını duyurduğumuz yeni Selfie ve Skype telefonu Lumia 735, elimize geçti. Uzun süre kullandık, deneme selfie’leri çektik, performans testleri yaotık. Sonra da karşınıza geldik (inceleme videomuz da yarın yayında olacak!).
Şimdi… Microsoft bu telefonu, yukarıda da dediğimiz gibi “Selfie ve Skype telefonu” olarak konumlandırıyor. Yani bu telefonun asıl tercih sebebi bu iki özellik; ve tabi ki bu iki özelliğin hakkını vererek kullanılmasını sağlayan 5MP’lik geniş açılı ön kamerası.
Peki telefon genel olarak nasıl? Vadettiklerini yerine getirebiliyor mu? Öncelikle tasarıma girelim dilerseniz.
TASARIM VE MALZEME KALİTESİ
Telefonun tasarımı oldukça başarılı öncelikle, söylemeliyim. Zaten Nokia’nın N9’la başlattığı; Microsoft’un ise sürdürdüğü bu yeni tasarım çizgisini oldukça beğeniyoruz. İşin içine alüminyum girince daha bir beğeniyoruz ama şimdi konumuz bu değil tabi. Konu oraya gelince güncel modellerden Nokia Lumia 830 ve 930’dan bahsetmemiz gerekiyor çünkü. (:
Çünkü bu telefonda alüminyum kullanılmamış. Son zamanlarda gördüğümüz pek çok Lumia gibi, 735!in de kapağı çıkarılıp değiştirilebiliyor; aynı şekilde pili de. Ancak Microsoft bu işi artık o kadar güzel kotarır hâle geldi ki, telefonun kapağının çıkarılabiliyor oluşu hiç ama hiç belli olmuyor. Bu da, çok güzel bir tasarım ayrıntısı olarak göze çarpıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=rmkNiLRFZKI
Telefonun tuşsuz tasarıma sahip olması da bir diğer güzel artısı. Üst kısmın ortasında 3,5mm’lik jak, sağ yanda açma/kapama/tuş kilidi tuşu, altta microUSB yuvası bulunuyor. Cihazın sağ üst köşesinde 5MP’lik ön kamera, arkada da LED flaşıyla birlikte 6,7MP’lik ZEISS destekli ana kamera bulunuyor. Arka kapağın alt kısmında görülen o ızgara da, evet, doğru bildiniz: Hoparlör.
Yeşil, turuncu, füme ve beyaz renklerde gelen cihazın tasarımı hakkında söyleyeceğim temel şeyler bunlar. Malzeme kalitesi olarak da üst seviye abilerini aratmıyor cihaz; lakin arka kapak ve cam aşırı leke tutuyor. Bunun haricinde arka kapağın birazcık kolay çizildiğini de belirtmekte fayda var (mat için konuşuyorum ama parlak olan zaten kolay çiziliyor malesef). Şimdi biraz da teknik özellikler ve yazılım kısmına değinelim.