Kategoriler

Oyuncu için Hangisi? Tartışıyoruz…

Elimizde, oyun için geliştirilmemiş iki monitör var. Biri 28″, 16:9 ve 4K; diğeri ise 34″, 21:9 ve uwQHD çözününürlüğünde. Peki oyun için hangisi ideal?

Dün şöyle bir dosya konusu yazmıştık. Eğer okumadıysanız girip bir bakmanızı tavsiye edeceğiz. Şimdi, konuya biraz daha farklı bir açıdan yaklaşacak bir dosya konusu yazmak amacındayız.

Elimizde, oyun için geliştirilmemiş iki adet monitör var. Bu monitörlerin biri 28″, 16:9 formatında ve 4K; diğeri ise 34″, 21:9 formatında ve uwQHD çözününürlüğünde. Peki bu monitörlerle oyun oynasak, nasıl sonuçlar elde ederiz? Daha doğrusu oyun oynamak amacıyla bir seçim yapacak olsak, bu iki monitörden hangisini seçmek daha mantıklı olur? Ya da böyle bir seçim ne kadar mantıklı? Bu soruların cevabını arayalım dedik.

Burada şu ayrımı yapmak gerek yalnız: Eğer üst düzey oyuncuysanız ve -sadece- oyun oynamak için bir monitör bakıyorsanız, bu iki monitör de tüm isteklerinizi karşılamayacaktır. Ancak bilgisayarınızı -daha çok iş ya da eğlence ağırlıklı olmak üzere- çok amaçlı kullanıyorsanız ve bu amaçlardan biri de “Arada iki el oyun atmak.” ise, bu yazımızı gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.

Başlayalım o hâlde.

fragtist-dosya-21-9-coklu-monitor-7

Philips UltraWide 21:9 BDM7470UP

BİRİ 28″, DİĞER 34″… BİRİ 16:9, DİĞERİ 21:9…
Az önce linkini verdiğimiz dosyamızda (hadi bir kez daha verelim), bu konu üzerine çok konuştuk. Ayrıntılı olarak pek çok şey yazdık, analizde bulunduk ve kimi kararlara vardık. Şimdi, takıma yeni katılan Philips 288P6LJEB’i de konuya dâhil edip öyle devam edeceğiz yazımıza.

Adı geçen dosyamızda, oyun için geliştirilmemiş olan 21:9 monitörleri bu amaçla kullanmanın çok da verimli olmadığını yazmıştık. Bunu yazmamızın temel sebebi de, Philips UltraWide 21:9 BDM7470UP’nin (ve bu segmentteki pek çok diğer monitörün) IPS panel kullanıyor olması. IPS de, oyundan ziyade profesyonel amaçlı kullanımlar için geliştirilmiş ve optimize edilmiş bir panel. Tüm oyuncu monitörlerin TN panel kullanmasının nedeni de bu zaten.

Peki bu, bu tür monitörlerle hiçbir şekilde oyun oynanmayacağını mı gösteriyor? Kesinlikle hayır. Performansı bir TN panel kadar olmasa da (en basitinden 5ms’e karşı 1/2ms tepkime süresi), IPS panellerde de oyun oynanır pek tabi. Ancak az önce de dediğimiz gibi; eğer odak noktanız tamamen oyun ise, bu monitörü almanız mantıklı değil. Çünkü benzer bütçelere (hatta daha ucuza) tepe seviye bir oyuncu monitörü alabilir; yüksek performansının yanında oyunculara özel geliştirilmiş teknolojilere de sahip olan bu monitörler ile oyununuzun tadına çok daha iyi bir şekilde varabilirsiniz. Tüm bunları, dünkü dosya konumuzda da belirtmiştik zaten; o nedenle lâfı daha fazla uzatmadan, Philips 288P6LJEB’ye geçiyorum.

fragtist-dosya-rehber-hangi-monitor-1

Philips 288P6LJEB

1 2

Görüntülenmeler:
141
İlgili Kategoriler
Donanım · Dosya Konusu · Masaüstü · Monitör · Rehber
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com