Nasıl bir kulaklığa ihtiyacınız olduğu konusunda karar veremiyorsanız, işte bu dosya konusunda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Kulaklık önemli.
6- Frekans aralığı nedir?
“Ses şiddeti” ölçüsü olarak dB’den bahsetmiştik. “Ses frekans ölçüsü” ise Hertz’dir. aslında hertz bir saniyede titreşim yapan devirli bir olayın frekans birimi olduğundan monitörler için de kullanılır ama buradaki konuda yukarıdaki gibi tanımlamak doğru olacaktır.
İnsan kulağı 20 hz ile 20.000 hz aralığını duyar. Kulaklık kutularında bu 15hz-20khz gibi değerlerle gösterilir. Peki bu aralık ne işimize yarar. Temel olarak bu aralık ne kadar genişse kulaklık size o kadar zengin ve ayrıntılı ses verir. Yani daha derin baslar ve temiz tizler duyarsınız. Dip değeri baslar tepe değeri tizlerin zenginliğini gösterir. Bazı kulaklıklarda 10hz-42khz gibi değerler görebilirsiniz. Bu kulaklıklar profesyonel referans kulaklıklardır. Bunlar da .mp3 gibi sıkıştırılmış ses dosyalarını dinlemenizi tavsiye etmiyoruz. Zaten bu tip kulaklıklar cep telefonu vb ürünlerde kullanılmak için tasarlanmamıştır.
7- Empedans nedir?
Empedans kulaklığın iç direncidir. 16,32,64 şeklinde olabilir. Güç tüketimini ifade eder. Bu değer yükseldikçe kulaklıktan alabileceğiniz ses şiddeti de artar. Bu aynı zamanda kullandığınız cihazın ne kadar güç tüketeceğini de belirler. İşte bu yüzden çok güç isteyen bir kulaklığı cep telefonunuzda kullanadığınızda tam verim alamazsınız. Cep telefonları genelde 16 ohm değerini destekler. Buradaki kritik nokta kulaklığı kullanacağınız cihaza göre empedans değerine bakmaktır. Tabii ki PC’lerde yüksek empedans değeri desteklenebileceğinden bir sorun olmaz. Cep telefonu kulaklıkları da yine bu cihazlara uygun olarak yapılır.
8- TDH (Total Harmonic Distortion) nedir?
Türkçeleştirmeye çalışırsak daha rahat anlaşılabilir. “Toplam ses uyumundaki bozulma” diyebiliriz. Bas ve tizler, hoparlörlerde olduğu gibi farklı çıkışlardan değilde tek çıkıştan verildiğinden dolayı haliyle seste bir bozulma olur. Burada ölçünüz bu ayarın <5% olmasıdır ki aslında neredeyse tüm kulaklıklar bu değeri verir. Özetle ne kadar düşükse o kadar iyidir.
9- Sürücü nedir?
Sürücüler daha zengin baslar ve net tizler duymanıza yardımcı olur. Burada ayrıntıya girersem işin içerisinde çıkılamayacağı için (Dinamik, Dengeli Armatür, Elektrostatik olarak üçe ayrılıyor vs) dört ve üstü sürücüye sahip kulaklıkları tercih etmeniz iyi olur demem çok kabaca yeterli olacaktır.
10- Oyuncu kulaklığı alırken nelere dikkat etmeliyim?
Aslında video incelemelerimizde sıkça bahsediyoruz ama burada da bir özet geçelim. Kulaklığın ses kalitesini yukarıdaki bilgilerle gözden geçirdikten sonra siz de göreceksiniz ki oyuncu kulaklıkları bu değerlerin çoğuna uymaktadır ve oyun için yüksek kalite standartlarını taşımaktadır. Bu durumda sizin için önemli olan uzun süre kullanımda rahat ettirmesi ve pratik çözümler sunması olacaktır.
Kulaklığın çok ağır olmaması, başınızı sıkmaması, özellikle taç kısmının başınızın üstüne basınç uygulamaması önemlidir. Kulaklık üzerinde (ses kablosunda değil) ses ayarı bulunması çabucak alışacağınız bir pratik çözümdür. Mikrofonu tek tuşla yada hareketle açıp kapatabilmeniz hızlı maçlarda elinizi klavyeden fazla çekmemenize yardımcı olacaktır. Kulaklığın dış sesleri izole etmesi dikkatinizin dağılmaması için şarttır. Ayrıca mikrofonun ses karşı tarafa net bir şekilde iletebilmesi de önemlidir. Kablonun kumaş kaplı olması yada çok iyi bir plastik malzemeyle kaplanması ve kablo girişlerinin dayanıklı olması önemlidir. Çünkü o kabloya eller kollar takılır ve kulaklık genellikle tek elle çıkartıldığı için kırılabilir. Bu yüzden taç-hoparlör bağlantılarının sağlam olması çok önemlidir. Kulaklıklar genellikle bu iki yerden gider.
Kablosuz kulaklık konusu ise başka bir dosya konusu ama yüksek ses kalitesi için kablolu kullanmanızı tavsiye ederim. Pratik kullanım istiyorsanız kablosuz kulaklıklar büyük rahatlık sağlarlar. Burada şarj sürelerine bakmanız da fayda vardır.