RGB IŞIKLANDIRMA NEDİR YAHU, AYIP! HEM DE AKILLI!!
İlk sayfalarda bir yerlerde, farklı tuşlar üzerindeki desenlerden bahsetmiştim ve aydınlatma konusuna değinmiştim hatırlarsanız. Şimdi o konuya, Logitech G910’un bence en önemli özelliğine geliyorum. Hazır mısınız?
Bu klavyenin her bir tuşu, tek tek, ayrı ayrı, keyfimize göre farklı renklerle bezenebiliyor. Bu da klavyeyi, delicesine özelleştirebileceğimiz anlamına geliyor ki, muazzam bir şey. Bun uyapmak da o kadar kolay ki… Logitech Gaming Software’in ilgili sekmesine geliyor, fare ile metin seçer gibi tuşları ve logoları seçiyor ve rengi/tonu (dolayısıyla da aydınlatma şiddetini) ayarlıyoruz. Sonrasında da BAM! Dilediğimiz tuş, üst ya da alt logo, dilediğimiz renklerde aydınlatılıyor. Bununla oynamak o kadar keyifli ki… Tamamen zevk için mi yaparsınız, yoksa farklı komutlara farklı renkler atayıp oyununuzu mu hızlandırırsınız bütünüyle size kalmış bir şey. İsterseniz oyun oynarken kullanıcı adınızın baş harflerini yazın farklı bir renkle, bu da ilginç bir fikir olabilir.
Kendi renginizi ayarlamanın yanı sıra ön tanımlı ayarlar, farklı aydınlatma modları (oyun için belli başlı tuşların aydınlatılması, gökkuşağı modu vs.)… Ne dilerseniz. Tek rengini değiştiremediğini tuşar, M tuşları, oyun modu tuşu, aydınlatma tuşu ve medya kontrolleri. Bu tuşlar her daim koyu mavi aydınlatılıyorlar.
Bu arada belki yukarıda söylemem gerekiyordu ama burada bahsedewyim: Sol yandaki G tuşları, mantıklı bir hamleyle ana klavye tuşlarına yakınlaştırılmış. Farklı renk de atandığı anda, kullanımlarının eskisine nazaran çok daha kolay olduğunu belirtmeliyim. Tabi tuşların 6’dan 9’a çıkarılmış olması da bir artı; ancak sol tuşların G logosu adına 6’dan 5’e düşürülmesi bir eksi olarak görülebilir mi bilmiyorum. Sizin tercihiniz; bana göre bu bir eksi değil mesela.
Son olarak klavyenin kimi renkleri tam olarak gösteremediğini belirtmeliyim. Mesela G710+’ın saf beyazına alışmış biri olarak aydınlatmayı beyaz seçmek istedim; alabildiğim en iyi renk çok çok açık bir mavi oldu. Eh, bu kadar da olur canım, bir şey demiyorum.
ARX DOCK / ARX CONTROL NE İŞ?
Bu da, Logitech G910 Orion Spark’ın bir diğer önemli özelliği diyebiliriz. ARX Dock’a herhangi bir Android ya da iOS işletim sistemli bir cihazı yerleştiriyoruz.
Bu arada dilerseniz ürünü yerleştirmeyebilirsiniz de; tamamen size kalmış bir iş. Örneğin ben, ofisteki iPad’i hiç Logitech klavyesinen çıkarmadan kullandım. Ki zaten kocaman aletleri o dock’a yerleştirince, monitörle arada bir katman oluşturuyor ve beni rahatsız ediyor durum. O nedenle masanızda yer varsa, en güzeli telefondan ziyade tablet kullanmak ve tabletin -eğer varsa- kendi aksesuarını kullanmak. Ufak bir tavsiye olsun size benden.
Şimdi… Söz konusu tabletinizi ya da telefonunuza, Logitech ARX Control isimli uygulamayı indiriyorsunuz. Sonra da, bilgisayarınızın bağlı olduğu yerel ağa bağlanıyorsunuz ve Logitech Gaming Software’e bir istek geliyor. Onayladığınız an, hoop, klavyeye bağlandınız. Bu kadar basit.
Peki bu uygulama ne gibi özellikler getiriyor? Desteklenen oyunlarda ikinci bir ekran işlevi görüyor, bağlı olan Logitech G farenin DPI ayarlarını yapmamızı sağlıyor, anlık PC istatistiklerini gösteriyor (kullanımda olan CPU, GPU, bellek, sıcaklıklar vs.) ve atanmış komutları listeleyebiliyor. Bunun yanı sıra medya tuşlarına da bu uygulama üzerinden ulaşmak mümkün. Ne kadar elzem olduğu tartışılır elbette; ancak kimi zaman epey işe yarayacağını söyleyebiliriz. Özellikle sıcaklık takibi ve DPI ayarlama konusunda oldukça güzel bir arkadaş olacaktır. Oyun oynarken olmasa da, müzik dinlerken ya da film izlerken de medya kontrolleri ile işimiz kolaylaşacaktır.
Aslında düşündüm de… Gayet iyi bir özellik bu aslında.