TASARIM VE TEKNİK DETAYLAR
Ekran kartının en önemli özelliğinden bahsettik. Şimdi gelelim tasarımına ve diğer detaylarına.
Asus, 750 Ti Strix’te de başarısını tescillemiş olan DirectCU II soğutucu sistemi kullanmış. Asus’un iddiasına göre bu soğutucu, referans tasarım soğutucudan %20 daha çok soğutma kapasitesine, 3 kata kadar da daha sessiz çalışma gürültüsüne sahip.
Tasarım olarak da gayet şık duran kart, kırmızı ve siyahın yoğun olduğu bir renk paleti kullanıyor. Boyut olarak da oldukça makul ölçülerde (196 x 122 x 38.1mm). Şimdi gelelim detaylı teknik özelliklere.
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti GPU,
PCI Express 3.0 desteği,
2GB GDDR5 video belleği,
1124MHz GPU saat hızı (Boost’ta 1202MHz),
640 CUDA çekirdeği,
5400MHz (efektif) bellek saat hızı,
128bit arayüz,
DVI-I, HDMI, DisplayPort çıkışları,
75W güç tüketimi. Ekstra güç bağlantısı gerektirmiyor.
G-SYNC Ready
Kartımızın özellikleri bunlar arkadaşlar. Dikkat çeken en büyük iki özelliği, ekstra güç gerektirmeyen yapısı ve G-SYNC desteği diyebiliriz. Gerçi G-SYNC desteği NVIDIA 650Ti Boost’tan sonra gelen neredeyse tüm orta üst seviye NVIDIA GPU’larında geçerli de, olsun. Hele ki bu yazıyı Asus ROG Swift PG278Q sayesinde sizlere ulaştırdığımı belirtirsem (onun incelemesi de haftaya burada olacak!), heyecanımı bir nebze mazur görürsünüz sanırım.
Asus GeForce GTX 750 Ti Strix’in bir diğer özelliği de hızaşırtmalı geliyor oluşu. Referans tasarımda çekirdek saat hızları 1020/1085MHz iken Strix, yukarıda da belirttiğim üzere 1124/1202MHz saat hızlarında çalışıyor. Böylece kart, referans tasarım rakiplerinden %6-%7 daha performanslı hâle gelmiş.
Asus’un bir diğer öne çıkardığı şey de, kartta kullanılan süper alaşım güç bileşenleri. Asus’un uzun süredir ürünlerinde kullandığı bu bileşenlerin amacı, güç kaybını azaltırken daha serin bir çalışma sağlamak. Bu da hem performansa olumlu katkı sağlayan, hem de kartın ömrünü artıran bir etmen.
Kartla birlikte gelen, hızaşırtmayla uğraşanların yakından tanıdığı GPU Tweak yazılımı üzerinden oyun yayını dayapabiliyoruz. Aklınızın bir köşesinde bulunsun arkadaşlar, işiniz düşebilir (bu arada NVIDIA ShadowPlay’i de tercih edebilirsiniz.)