Kategoriler

Oyuncu için Hangisi? Tartışıyoruz…

Elimizde, oyun için geliştirilmemiş iki monitör var. Biri 28″, 16:9 ve 4K; diğeri ise 34″, 21:9 ve uwQHD çözününürlüğünde. Peki oyun için hangisi ideal?

GEÇTİM.
Bu da, 28″lik 16:9 bir monitör. 4K çözünürlüğe sahip olan Philips 288P6LJEB de IPS panel kullanıyor. Yani performans konusunda, BDM7470UP ile benzer çizgilerde bulunuyorlar diyebiliriz.

Kendimi tekrarlamış olacağım ama yine belirtmek istiyorum: Bu bir oyuncu monitörü değil. Yani hem performans konusunda oyuncular için optimize edilmemiş; hem de oyuncu dostu ekstra teknolojilerden yoksun bir üründen bahsediyoruz. Teknik özelliklere bakınca da bu durumu anlamak mümkün. Örneğin oyuncu monitörleri, artık 120/144Hz tazeleme oranlarını standart bir hâle getirdi diyebiliriz. Oyun için bir monitör arıyorsanız ve bu kadar para verecekseniz, bu saatten sonra 60Hz’e yatırım yapmak ne derece mantıklı bir adım olur, onu da sizin takdirinize bırakıyorum (bahsettiğimiz iki monitör de 60Hz).

Pek çok kez söylediğim gibi, tüm bunlar bu monitörle oyun oynanamayacağı anlamına gelmiyor. Sonuçta elimizde 28″lik, 4K çözünürlüğünde canavar gibi bir monitör var… Arada bir iki el oyun atabiliriz rahatlıkla. Hatta monitörün sunduğu deneyim farklı oyunlarda değişeceğinden, oynadığımız türün de önemi büyük burada. Örneğin çok hızlı ve gecikmenin can sıkıcı sonuçlar doğurabileceği oyunlardan ziyade daha yavaş oynanan, offline ve/veya casual oyunlarda takılıyorsanız, 288P6LJEB isteğinizi büyük oranda karşılayacaktır.

fragtist-dosya-rehber-hangi-monitor-2

Philips 288P6LJEB

SONUÇ
Sonuç ortaya çıktı zaten. Ancak bir kez daha yazalım.

Milyarlar harcadınız ve çılgın bir oyuncu bilgisayarı topladınız. Amacınız ise koltuğa her oturduğunuzda deli gibi oyun oynamak. Bu bilgisayara bir de monitör mü arıyorsunuz? Eğer durum buysa, mesela şu ürün mükemmel bir tercih olacaktır sizin için. Ancak bu iki ürün, oyuncu bilgisayarınızın hırçınlığını dizginleyecek doğru adaylar değil. Yüksek tepkime süreleri, düşük yenileme hızları, G-SYNC gibi teknolojilerden yoksun olmaları… Tüm bunlar canınızı sıkacaktır. Eğer 21:9 formatı sizin için bir hedefse, bu formatta geliştirilen oyuncu monitörlerin stoklara girmesini bekleyin en kötü. Benden size bir tavsiye.

Ancak… Evinizde bir bilgisayarınız var diyelim. Bu bilgisayarla film de izliyorsunuz, internette de dolaşıyorsunuz. Arada iki Age of Empires II atıyorsunuz (ben hâlâ oynuyorum da. -Mert), FM 2015’te Galatasaray’la dördüncü yıldızı takmışsınız. Arada kafanız eserse bağımsız yapımlara takılıyorsunuz vs… İşte böyle bir kullanıcıysanız, bu iki monitör de işinizi görecektir. Hatta tüm bunların üzerine bir de tasarım vs. ile uğraşıyor ve yoğun ölçüde çoklu pencere kullanıyorsanız, 21:9 formatlı BDM7470UP’yi tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır; onu da araya sıkıştıralım.

Son olarak, konudan biraz alakasız olsa da eklemek istediğim bir şey var: Oyun için 4K monitör almak, bana soracak olursanız şu an için oldukça gereksiz bir tercih olacaktır. Eğer daha fazlasını istiyorsanız, NVIDIA’nın DSR’ı gibi alternatifleri kullanmak, monitöre gereksiz yere para saçmaktan daha mantıklı bir adım olacaktır. En azından benim fikrim bu yönde… (288P6LJEB’i, şu anda en ucuz olarak 1749TL’ye bulmak mümkün. BDM7470UP ise 2000-3000TL bandında seyrediyor.)

4K hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki videomuza da göz atabilirsiniz. Buyrunuz!

O zaman… Bir sonraki inceleme, dosya ya da videoda görüşmek üzere diyelim. Esen kalınız.

(Not: Bu yazımız, bu iki monitörün oyun camiasındaki yeriyle alakalıydı. İki ürünün ayrı incelemeleri de gelecek yakın zamanda. Fragtist.com’dan ısrarla isteyiniz.)

1 2

Görüntülenmeler:
140
İlgili Kategoriler
Donanım · Dosya Konusu · Masaüstü · Monitör · Rehber
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com