LUMIA DENIM
Nokia Lumia 730, 735 ve 830, Lumia Denim’le gelen ilk telefonlar oldular. Bu güncelleme, destekleyen diğer Lumia’lara da ufak ufak gönderilmeye başlanacak. Neler getiriyor peki Denim?
Lumia Cyan’ın ardından gelen yeni güncelleme, pek çok yeniliğe gebe arkadaşlar. Örneğin Cortana, BK ve Çin’de Beta olarak hizmet vermeye başladı. Dosyalama desteği geldi, şimdilik yalnızca Nokia Lumia 830, 930, Icon ve 1520’ye özel olarak gelen gelişmiş kamera seçenekleri (4K çekim en önemlilerinden biri mesela) eklendi. IE’de iyileştirmeler yapıldı, ABD’de mağaza canlı kutucuk hâlini aldı. Consumer VPN desteği geldi vesaire. Peki Nokia Lumia 735’te bizi en çok ilgilendiren hangi iyileştirme/güncelleme?
Tabi ki dosyalar! Aslında daha önce bir eksikliğini hissetmiş olmasam da (Nokia Lumia 625 kullanıyorum), dosyalamanın gelişi pek tabi bir çok kullanıcının işine yarayacak bir özellik. Dosya içerisinde bulunan kutucukların taş gibi yerinde durmaması, sürekli hareket hâlinde olması da hareketli bir ortam yaratıyor diyebiliriz. Bunu beğenmeyenler olabilir mi? Pek tabi olabilir. Ancak bana soracak olursanız oldukça güzel görünüyor bu haliyle ana ekran. Ancak…
Bir dosyada iki uygulama bile olsa, bu uygulamaların ikisini birden göremeyebiliyoruz. Teki gösteriliyor, sonrasında diğer de görünüyor falan. Bu da, hangi dosyada hangi uygulamanın olduğunu görmeyi biraz zorlaştıran bir şey. Tabi çok sayıda uygulamaya sahip olan dosyalar için iyi de bir özellik; sonuçta hiç gösterilemeyenler de olabilirdi. Ama şu hâliyle daha çok kullanımı baktalıyor diyebilirim.
Dikkat ederseniz diğer saydığım özelliklerin pek çoğu zaten Lumia 735’i / Türkiye’yi kapsamıyor. Eh, ikisi de son derece doğal değil mi zaten? Bu sonuçta performanslı bir orta sınıf telefon; böyle ayrılıklar olmasa üst sınıf cihazların ne albenisi kalacak? İşe biraz da Microsoft’un gözünden bakmak gerekiyor kısacası.
WINDOWS PHONE 8.1
İşletim sistemleri arasında bayıldığım üçlü arasında ilk ikiyi zorlar Windows Phone. Kullanım kolaylığı, farklılığı ve cebe sıkıştırılmış bir bilgisayardan ziyade gerçekten telefon hissiyatı vermesi dolayısıyla severim Windows Phone’u.
Diğer iki işletim sistemi de, aynı özellikleri taşıdığına inandığım BlackBerry 10 ve MeeGo. Eh, bizim insanımızın (daha doğrusu dünyayı ele alırsak tüm insanlığın) alışkanlığını kırmak zor; o nedenle bu işletim sistemleri –bana göre- daha başarılı olmalarına rağmen Android ve iOS karşısında zorlanıyorlar. Tabi MeeGo zaten başından ölü doğmuştu, onu geçiyorum; burada bahsettiğim iki işletim sistemi daha çok Windows Phone ve BlackBerry 10.
Windows Phone’un bu canlı kutucuk muhabbeti, kutucukların farklı boyutlarda konumlandırılabilmeleri vs. bana çok yenilikçi gelmişti taa en başından. Hâlâ da bu açıdan, piyasadaki en modern işletim sistemidir bana göre Windows Phone 8.1. Daha önceki güncellemelerle eklenen özellikleriyle de epey geliştiğini söyleyebiliriz. Doğru yolda gittiğini de.
Performans açısından da bu olumlu yorumlarım geçerli. Nokia’nın en çok satan Lumia’sı olan 520’nin bu kadar popüler bir cihaz olmasının sebebi, son derece düşük bir fiyata gayet iyi bir performans sunmasıydı zaten. Alt sınıfta da, orta sınıfta da , tepe seviyesindeki cihazlarda da Windows Phone, oldukça başarılı bir işletim sistemi olarak göze çarpıyor. Store’da da aradığım pek çok şeyi artık bulabiliyorum. Tek sıkıntım, Instagram’ın hâlâ beta seviyesinden çıkamamış oluşu. O da çıkarsa tamamdır. (:
Bu arada artık yalnızca Microsoft telefonlara değil, Android’li cihazlara da gelen/gelecek olan Here Maps, gerçekten oldukça güzel çalışan bir harita uygulaması. Çevrimdışı desteği, Türkiye’ye verdiği önem vs. oldukça başarılı. Canlı trafik bilgisi de verebiliyor bu arada; tabi çevrimiçiyken.