BİLEKLİĞİNİ SAATİNİ BİLMEM DE, AKILLI OLDUĞU KESİN
Cihazı kullanmak için öncelikle Samsung marka akıllı bir telefona ve Samsung Gear Fit Manager uygulamasına ihtiyacınız var. Sonrasında Gear Fit’i kolaylıkla Bluetooth üzerinden (4.0 LE) telefonunuza bağlayabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Saati hangi bileğinizde kullanmak istediğinizi seçtikten sonra ana ekrana geliyoruz. Ana ekran haricinde dört farklı ekranda şu özellikler bulunuyor: Zamanlayıcı (geri sayım özelliği), kronometre, uyku takibi modu, adımsayar, egzersiz menüsü, kalp hızı ölçer, bildirim ekranı, medya kontrolörü, ayarlar ve cihazımı bul fonksiyonu bulunuyor. Fark ettiniz mi bilmiyorum, ancak cihazla yapılabilecek her şeyi yazdım az önce buraya. Fakat bazı fonksiyonları biraz daha açmak gerekiyor.
Örneğin egzersiz menüsüne göz atalım. Yaş, kilo, boy vb. özellikleri girip bir profil oluşturduktan sonra egzersiz seçenekleri gösteriliyor size. Burada yürüyüş, koşu, bisiklet sürme ve doğa yürüyüşü arasından uygun olanı seçiyor ve egzersize başlıyoruz. Dilersek mesafe,süre ve kalori gibi hedefler de koyabiliyoruz. Hedefimizi gerçekleştirdiğimizdeyse cihaz, bize küçük sürprizler yapıyor ve altın madalyayala ödüllendiriyor. Cihaz, bu esnada dilersek kalp hızımızı da takip ediyor ve egzersiz geçmişini hafızasında kaydediyor. Hatta S Health’i kullanarak neler yapıp ettiğinize de telefonunuzdan da bakabiliyorsunuz Gayet iyi, gayet hoş. Ancak…
İnternette ürün hakkında okuduğum en büyük olumsuz yorum, hem adımsayar konusunda hem de kalp hızı ölçümü konusunda epey hatalı sonuçlar verdiğiyle ilgiliydi. Elimde bir Fitbit Flex ya da Jawbone Up24 olmadığı için bunu teyit edemedim elbette (ettiğini iddia edenler var), ancak bu cihazlara oranla iki kat daha fazla adım saydığı vs. söyleniyor. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Şimdi gelelim bildirim ekranına… Cihaz gelen aramaları, mesajları, e-postaları vesaire kolunuzu titreterek size bildiriyor. Bunun yanı sıra Twitter, Facebook, Deezer gibi aklınıza gelebilecek pek çok uygulamadan bildirim alabiliyoruz (bu uygulamaları Gear Fit Manager’dan seçebilirsiniz). Telefonu bir yere attıktan sonra unutup, saatler sonra elimde aldığımda bir sürü bildirim birikmiş olarak bulan dağınık bir kullanıcı olduğumdan gayet güzel bir özellik böyle kolumda bızırdayan bir cihazın olması. O konuda sıkıntı yok, eyvallah. Fakat iş, gelen bildirimleri ekrandan okuma kısmına gelince bir işkenceye dönüşüyor. Neden mi?
Elbette cihazın ekranı nedeniyle. Dokunmatiği mükemmel olmayan ekran, dikey ve yatay olarak kullanılabiliyor. Güzel bir düşünce. Ancak dikey de kullansanız, yatay da kullansanız bildirimleri okumak bir hayli işkence bu ekranda. Çünkü malumunuz, çok dar. Tabi ki hiç yoktan iyidir, ancak yine de bildirim özelliğinin çok iyi çalışmadığını bilin.