Kategoriler

CES 2013 Donanım Raporu

Ses/Müzik Sistemleri

Bluetooth, Bluetooth, Bluetooth. Üç kere dedik, Beterböcek gibi geldi Bluetooth teknolojisi CES 2013’e ve gitmeye de hiç niyeti yok. CES’deki tüm ses/müzik ürünlerinin, neredeyse istisnasız tek öne çıkan özelliği Bluetooth’un kullanılması oldu. İster hoparlör, ister kulaklık, isterse de mikrofon olsun, hepsinde bir kablosuz iletim yeteneği var. Sayamayacağımız kadar çok firma, Bluetooth yoksa bile mutlaka WiFi bağlantı özelliği olan yüzlerce yeni ürünü tanıttı etkinlikte. Bunların bazıları iLuv’un Mobi serisi gibi kablosuz cihaz şarj özelliğine sahip, bazıları da Sony’nin yeni Walkman MP3 çalarları gibi su geçirmez; bazıları ise NFC yeteneği ile mobil cihazlar ile sohbet edebiliyor. Ama belli ki bu senenin trendi kablosuz müzik dinleme.

Ama hepsinin dışında bir ürün var ki, tam bir teknoloji harikası: Panasonic’in yeni RP-BTGS10 Bone Conduction Bluetooth (evet yine!) kablosuz kulaklığı. Aslında buna kulaklık diyemiyoruz pek, çünkü müzik dinlemek isterseniz kulağınıza takmıyorsunuz, şakaklarınıza takıyorsunuz (Kablosuz Şakaklık? 😀 ) Heavy metal dinleyen genç müziği şakalarına sıkarak intihar etti haberlerini görürsek şaşırmayalım- Burak Akmenek. Bu ürünün özelliği, müziği şakak kemiklerinizden titreşim ile geçirerek direk iç kulağınıza iletmesi. Böylece kulaklarınız boşta kalıyor ve dışarıdan gelen sesleri bloke etmemiş oluyorsunuz, böylece biri size seslenirse onu da duyabileceksiniz, müziğiniz de. Tabii ki bu teknoloji yeni değil ama piyasaya sürülebilir bir ürün haline gelmesi anlaşılan 2013’ü buldu, Panasonic’i tebrik ediyoruz.

Otomotiv

Teknoloji şovu derken sevgili arabalarımızdan bahsetmemek olmaz diye düşündük ve kısa da olsa CES 2013’de otomotiv alanında ilginç ne var diye yazmak istedik. Bu alanda iki göze çarpan gelişme var. Kendi kendini süren/parkeden arabalar ve araba içi infotainment sistemleri. Aslında kendi kendini sürme konusunda henüz piyasaya çıkabilecek bir ürün yok; çünkü DARPA’nın ‘Grand Challange’ yarışmalarından da görüyoruz ki, bu sadece otomobil üretici firmaların tek başlarına çözebilecekleri bir şey değil. Otomobilin kendisi dışında trafikte o kadar çok çevresel faktör var ki, devletler otoyollarda belli düzenlemeler getirmeden pek gerçekleşecek gibi durmuyor. Ama Audi, Lexus gibi önde gelen otomotiv firmaları bu konudaki çözümlerini CES’de göstermekten geri kalmadı.

Araç içi bilgi/ses/görüntü sistemleri ise çok daha kısa sürede (önce yüksek modellerden başlayarak tabii) arabalarımızda göreceğimiz bir teknoloji. CES’de bu alanda Ford, Hyundai, Alpine ve Garmin’in ilginç uygulamalarını gördük. Firmalar arabalarına yüksek çözünürlüklü dijital göstergeler, ekranlar eklemeye ve müzik dinleme (lokal olsun, streaming olsun), telefon görüşmesi, araç içi video ve internet erişimi gibi özellikleri tek bir yerde, en optimize şekilde, sürücünün ve yolcuların güvenliğini ön planda tutarak vermeye çalışıyor.

Diğer

Geldik CES 2013’ün son ama en civcivli kategorisine. Burada olup biteni anlatmaya çalışmak bile en az iki sayfa kadar yer tutar. O yüzden en ilginç olan ürünleri hızlıca sayacağım, isteyen Google’dan daha ayrıntılı bilgi edinebilir nasılsa.

EatART: Ünlü örümcek aracı Mondo Spider’ın dışında 16 metrelik robot yılanı Titanoboa’yı gösterdi.

Samsung: Üzerinde Linux bazlı internet bağlantılı LCD ekranı olan T9000 buzdolabını piyasaya sürecek.

Seamless Toy Company: Atoms modüler robotik oyuncak çocuklar kadar büyüklere de hitap ediyor.

Vivitek: Qumi Q7 HD LED mini projektör, cebe sığan belki de en iyi mini yansıtıcı olacak.

Fitbit: Flex performans ölçer fitness bilek bandı, Bluetooth ile iPhone ve Android telefonlara bağlanabiliyor.

hippih: hipKey Bluetooth anahtarlık ile telefonunuzu asla kaybetmeyeceksiniz.

LEGO: Mindstorms modüler mekanik kitinin yeni EV3 modeli tanıtıldı.

Makerbot: Ünlü 3D yazıcı üreticisi, yeni modelleri olan Replicator 2X’i gösterdi.

Tactus: Cep telefonları ve tabletler için, yazı yazılacağı zaman kabarıp küçük şeffaf butonları olan, haptik geridönüşümlü, entegre mobil cihaz klavyesi.

Incident: gTar, içine iPhone takılabilen elektro gitar müzik enstrümanı.

Toshiba: Yeni konsept smartwatch ürünü, nabzını ölçüyor, harita özelliği var.

EInk: Dünyanın en ince e-mürekkep teknolojili kol saatini tanıttılar.

Styku: Virtual Fitting Room, yani sanal giyinme dolabı, ölçülerinizi kamera ile kaydedip ekranda kıyafet deneyebiliyorsunuz, benzerleri daha önce yapıldı ama bu pek başarılı.

Nuance: Wintermute isimli sanal asistan (akla ilk gelen benzeri isim Siri tabii ki), cloud destekli ve platform bağımsız olması planlıyor.

Dacor: Android işletim sistemli ve 7 inç ekranlı fırın, artık fırınınıza app indirebileceksiniz. 😀

Sonte: Camınıza kaplayabilceğiniz kablosuz bağlantılı cam filmi; ister şeffaf, ister opak yapıp perde niyetine kullanabilirsiniz.

Robotex: Evde dolaşan yeni Robotik avatar’ınız, bir mini mobil telepresence cihazı.

Neonode: Proximity isimli her ekranda kullanılbilecek, çok parmak taramalı kontrol sistemi.

River & Valencell: ON ürünü, kulaklıklara bluetooth nabızölçer teknolojisini getiriyor.

1 2 3

Görüntülenmeler:
278
İlgili etiketler:
· ·
İlgili Kategoriler
Aksesuar · Dizüstü · Donanım İnceleme · Giyilebilir · Hibrit · Masaüstü · Mobil · Notebook · Tablet · Telefon · TV
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com