YAZILIM
Şimdi… Adından da anlaşılabileceği üzere bu, ikinci nesil Kindle Paperwhite. Peki birinci nesille arasında ne farklar var?
Bir iki ufak butik fark (arka kısımda “Kindle” yerine “Amazon” yazması gibi), daha iyi kontrast oranına sahip yeni bir ekran (çözünürlük, ppi değeri vs. aynı ama) ve daha hızlı bir işlemci. Kısacası Paperwhite’ınız varsa, bu incelemeyi burada okumayı bırakabilirsiniz. Öncelikle bundan bahsetmiş olayım (Ekleme: Bir de bildiğim kadarıyla Goodreads entegrasyonu yok ilk Paperwhite’ta).
Kindle Paperwhite 2, ufak kullanım özellikleriyle bezenmiş bir yazılıma sahip. Mesela kitap okurken ekranın üst kısmına dokununca üst menü açılıyor. Buradan, cihazınızdaki kitapları ve internete bağlıysanız çeşitli kampanyaları görebileceğiniz ana sayfaya, mağazaya, Goodreads‘e (Last.fm’in kitaplı hâli. Kindle Paperwhite 2’ye tam entegre edilmiş; kitabı ne kadar okuduğunuzu vs. bu platformdan takip edebiliyor; kitap önerileri alabiliyorsunuz), arama çubuğuna ve geri aydınlatma barına ulaşabiliyorsunuz. Geri aydınlatma? Evet, aynen öyle; birazdan değineceğim.
KINDLE’LA İNTERNET KEYFİ
En üst sağ köşede bulunan menüyü açtığımızda da karşımıza pek çok şey çıkıyor. Burada dikkatleri çekense, elbette “Experimental Browser”.
Webkit tabanlı bu internet tarayıcı, özellikle Wikipedia’da boğulmayı seviyorsanız çok hoşunuza gidecek. Gayet hızlı ve stabil çalıştığını söylemeliyim. Makale moduna da aldınız mı, Wikipedia’dan çıkmak istemeyeceksiniz, benden söylemesi. Çünkü bilgisayarda Wikipedia, eğer bendeki gibi gözünüzde zibilyar tane sorun varsa bir yerden sonra göze tecavüz etmeye başlıyor. Kindle ile bu durum, kesin bir şekilde çözülüyor. Bilginize.
Ancak bu tarayıcı ile Facebook, Twitter ve/veya haber sitelerinde takılmak vs. oldukça kullanışsız ve gereksiz. Aklınızda bulunsun.