“PAPERWHITE” DEYİNCE AKLA…
Dokunmatikiğinin yanı sıra, Kindle Paperwhite 2’nin bir diğer özelliği de, ekranının arka aydınlatmalı oluşu elbette. Peki bu nasıl çalışıyor?
En kabaca şöyle anlatacağım: Elinizde bir roman yaprağı var. Bu roman yaprağının altına, beyaz floresan lamba koyup yaktığınızda yaprakta nasıl bir görüntü ve arka aydınlatma oluşuyorsa, Paperwhite 2’nin ekranında da aynısı oluşuyor. Tabi ki ekranın her köşesine eşit bir biçimde yayılmış hâlde. Oldukça yumuşak ve şiddeti dilediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz; dilersek tamamen kapatabiliyoruz da. Ortamına göre kısacası (Amazon, Voyage’a bir de ortam ışığı sensörü ekledi işte). Kısacası ekstra ışık almaya vs. gerek kalmadan, hızlıca ve kolayca işimizi halledebiliyoruz. Ortam ışığı düşük olduğunda, normal kitap göz yorabilir/uyku getirebilir mesela. Paperwhite 2 ile bu sorun da kendiliğinden ortadan kalkmış oluyor.
Bu arada aydınlatmayı kullanmayacaksanız, Paperwhite’a bu kadar para vermenize gerek yok. Daha ucuz modellere yönelebilirsiniz. Onu da belirtelim.
AYARLAR İLE KINDLE’A HÜKMEDİN
Çok iddialı bir başlık oldu, ancak ayarlar sekmesinde Kindle’ın en ücra köşesine ulaşmanız mümkün. Şöyle ki…
Kindle’ı uçak moduna alabilir, Wi-Fi ağına bağlanma konusunu halledebilir, cihazınızı Amazon’a kaydettirebilir, sizden başka kimseler cihazınıza giremesin diye bir şifre koyabilir, saati ayarlayabilir, Kindle’ınızı kişiselleştirebilir (+sosyal ağlarınızı bağlayabilir), dil ve klavye seçeneklerine göz atabilir (Türkçe’yi boşuna aramayın), Kindle FreeTime ve Vocabulary Builder’ı dilediğiniz gibi ayarlayabilir, notlarınıza ve vurguladığınız metinlere göz atabilirsiniz.
Bu arada dilerseniz, her sayfa geçişinizde Kindle sayfayı yenileyebilir; bunu açıp kapamak da elinizde. Açarsanız, her sayfa değişiminde bir önceki sayfadan hiçbir iz görmüyorsunuz anladığım kadarıyla. Hakkında fazla bilgi bulamadım ama deneyimlediğim kadarıyla öyle. Muhtemelen daha fazla şarj götüren bir özellik ama kullanımınıza göre aylarca şarj etmeseniz de gıkını çıkarmayacak bir üründen bahsediyoruz. Evet; tam şarjlı bir Kindle minimum 1 ay; maksimum da 2-3 ay götürebilir sizi diye tahmin ediyorum. Çünkü daha alalı o kadar olmadı.