TUŞLAR NERDE?
İnternette araştırdığıma göre kimi kullanıcılar, Amazon’un bu tuşsuz tasarımını sevmemiş. Parmağı bir milim hareket ettirip ekrana dokunmak zor gelmiş kimilerine ve “Ben heykel gibi olmak istiyorum. Parmağım uyuşurcasına hareket etmesin, parmağımın tam altına gelen tuşla sayfa değiştireyim.” demişler.
Şimdi, biliyorsunuz ki her tuşun bir ömrü vardır. Açıkçası 10.000’lerce kez basacağım ve sonunda yumuşatacağım/bozulacak olan tuşlar yerine, bana soracak olursanız dokunmatik olarak sayfa geçmek nur nimet. Yine de Amazon, kullanıcılarının bu isteklerini yerine getirdi ve Voyage’da hem fiziksel butonlarla, hem de ekrandan sayfa geçiş desteği sundu. Başparmağınızı düşünüyorsanız, Voyage’a da göz atabilirsiniz (Voyage’ın bir diğer artısı da, ekran çözünürlüğünün yüksek oluşu. Paperwhite 212ppi, Voyage ise 300ppi 6″ ekrana sahip.)
Bilmediğiniz kelimenin üzerine 2 saniye kadar basılı tuttuğunuzda sözlükteki karşılığını alabiliyor (yukarıda değindim ya), ya da Wikipedia’dan araştırabiliyorsunuz. Sayfanın altında, dileğinize göre o bölümün bitmesine/kitabın bitmesine ne kadar süre kaldığını ve kitabın % kaçını geride bıraktığınızı görebiliyorsunuz. Ya da tümden bu barı kaldırabiliyorsunuz ortadan, size kalmış.
Üst menüden, sayfa geçişlerinden, alt bardan bahsettik… Hah, şu var bir de. Bir kelimenin üzerinde iki saniye durduktan sonra parmağınızı kaldırmadan metin seçimi yaparsanız bu kısma bir not ekleyebiliyor, bu kısmı vurgulu bir hâle getirebiliyor, Facebook/Twitter/Goodreads üzerinden paylaşabiliyor (tabi öncelikle cihazınızı tanıtmalısınız bu platformlara), çevirisini yapabiliyorsunuz. Google’da, Wikipedia’da bu kısmı aratmak, hatayı Amazon’a bildirmek de seçeneklerimiz arasında (o değil de yazdıkça daha çok bağlanıyorum ben bu alete yahu).
ÇOK UFAK SIKINTILAR
Kindle Paperwhite 2 çok güzel bir alet, bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Tüm incelemelerinde de 90’ın altında not almamış neredeyse. Ama bir iki ufak eksiği var tabi. Mesela?
Mesela, dokunmatik ekran biraz hantal. Oldukça doğal bir şey bu, sonuçta e-ink bir ekrandan bahsediyoruz. Ancak özellikle ilk açılışta PIN girerken ve klavyeyi kullanırken hızlı parmaklarınıza uyum sağlayamıyor Kindle. O nedenle siz kendinizi “WhatsApp’tan mesaj yazmıyorum, Kindle’a yazıyorum!” diye ayarlarsanız sıkıntı çıkmıyor.
Bir de… Sevgili Amazon, bu ekran çerçevesi neden bu kadar büyük? Özellikle alt ve üstler çok kalın; yanlar da onları araymıyor. Belki ekran biraz büyük olabilirmiş; ya da cihaz biraz daha küçük olabilirmiş. Ya da tek elle tutarken cihazın kavranması belki daha kolaydır böyle. Kılıfla kullandığım için o konuda bir şey diyemeyeceğim (bu arada cihazın akıllı kılıf desteği var. Kapağı kaldırdığınız anda ekran uyanıyor, kapağı kapatınca uykuya devam).