Biraz eskimiş olsa da, son zamanlarda karşımıza çıkan en iyi tepe seviye cihazlardan biriyle karşınızdayız: Sony Xperia Z3 Compact! Detaylar içeride!
İNCE DETAYLAR
Tasarımla ilgili kimi detayları açığa çıkarmak istiyorum şimdi arkadaşlar. Aslında söylenecek pek de bir şey yok; Sony, tüm Xperia Z serilerinde benzer bir tasarım kullandı şimdiye kadar: Çift yönlü cam ve düz tasarım, kapak ardına gizlenmiş giriş/çıkış bağlantıları, manyetik şarj pimi, -genel olarak- tuş yeri ve tasarımları, arka kapağın çıkarılamaması…
Tüm bu özellikler, Xperia Z3 Compact’te de yer alıyor. Bunların yanı sıra çift mikrofon, kol bandı takma yuvası vs. de mevcut. 20.7MP’lik arka kamera kocaman bir gülümsemeyle el sallıyor arkada; birazdan geleceğim oraya. LED flaşın, Sony ve Xperia logolarının yanı sıra dikkat çeken bir diğer şey de, hayatımda hiç kullanmadığım “NFC”nin logosu (deneme haricinde NFC kullanan var mı aranızda? Vallahi meraktan soruyorum.. -Mert). Evet, bu cihazda da NFC var.
Ön kısımda da hoparlörler göze çarpıyor. İnsanlar hâlâ inatla hoparlörleri telefonun sırtına koymaya devam ederken Sony, bu adımıyla göz dolduruyor diyebiliriz. Bu arada dikkatinizi çekti mi bilmiyorum: “Hoparlör” değil, “hoparlörler” dedim. En azından şimdi çekti dikkatinizi. (: Evet, cihazın ön yüzünde iki adet hoparlör bulunuyor. Performansları da oldukça iyi olan bu hoparlörler,ses iletimi konusunda oldukça başarılılar diyebilirim. “Hoparlörü isteyen öne koyuyor işte; bu kadar zor olmamalı.” diyor, ekrana geçiş yapıyorum.
EKRAN
Z3 Compact’te Sony, 4.6″ boyunda 720p bir ekran kullanmış. 16.7 milyon renk sunan telefonun ekranı, TRILUMINOS teknolojisini de destekliyor.
Ekranın renk gösterimi vs. oldukça başarılı. Elbnette bir Super AMOLED değil; ancak sıradan bir modelin ekranına göre üst düzey olduğu her hâlinden belli.
Fiziksel özellikle konusunda son yorumumu da yapıp, teknik özelliklere geçeyim: LG G4’ün incelemesinde de demiştim. Eğer başarılı bir şekilde tasarlanmışsa, plastik kasayı alüminyuma tercih ederim (gerçi G4’ün plastiği aşırı yumuşak çıktı, tırnağınızla bastırarak bile eze biliyorsunuz). O nedenle Z3’ün plastik olması, benim için iyi bir özellik (yumuşak falan da değil hem).
Cihazın plastik olmasının bir diğer güzelliği de, düşmelere karşı vs., plastiğin daha çok güven vermesi. O kadar para sayıp aldığımız cihazları bir düşürmede mahvetme olasılığımız biraz daha az plastik ile. Bunu da dipnot olarak eklemiş olalım.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Cihazın teknik özellikleri, abisi Z3’le neredeyse aynı. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Z3+, bu iki modelle arasındaki farkı epey açtı (SoC adına konuşuyorum elbette). Sncak eski kardeşlerin arasından su sızmıyor…
Peki Xperia Z3 Compact’in özellikleri neler peki? Mesela…
-4.6″ 1280×720 piksel, Corning Gorilla Glass 3 korumalı TRILUMINOS teknolojili IPS ekran,
-20.7MP arka (1.23″ sensör boyutu, 4K video çekimi, otofokus, OIS), 2.2MP ön kamera (1080p video çekimi),
-Android 4.4.4 KitKat işletim sistemi (Lollipop’a yükseltilebiliyor),
-4 çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 SoC
-Adrenp 330 GPU,
-2GB RAM,
-Wi-Fi b/g/n/ac, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE, apt-X), FM Radyo,
-16GB dâhili bellek,
-128GB’a kadar destek sunan microSD kart yuvası,
-29gr. ağırlık,
-8.6 mm incelik, aktif ses engelleyici ikinci mikrofon,
-3600mAh li-ion pil,
-880 saate kadar bekleme, 14 saate kadar saat görüşme süresi (3G)
-Siyah, beyaz, turuncu ve yeşil renk seçenekleri
Evet arkadaşlar, cihazımızın tüm teknik özellikleri bu şekilde. Eğer merak ettiğiniz ya da eklememizi istediğiniz başka bir özellik varsa, lütfen bizlere bildirin.
Burayı da hallettiğimize göre, ufaktan kullanıcı deneyimi ve performansa doğru yol alalım. Hadi bakalım.